Vocaal Ensemble PANiek is opgericht in 1975, het jaar waarin in Nijmegen het PAN-festival voor studentenmuziekensembles werd georganiseerd.
Een achttal leden van het Universitair Kamerkoor Audite Nova besloot als ad-hoc groep mee te doen aan het concours voor kleine koren. Omdat Audite Nova verhinderd was in zijn geheel deel te nemen kon op deze manier toch voor een Nijmeegse afvaardiging worden gezorgd...
In een paar dagen werden enkele Engelse en Italiaanse madrigalen ingestudeerd. Dat onder deze hectische omstandigheden werd gekozen voor "PANiek" als naam voor het gelegenheidsdubbelkwartet lag voor de hand.
Verbaasd en verrast was de groep over de vele enthousiaste reacties die hun optreden bij het publiek teweeg bracht. De presentatie zal zeker aan het succes hebben bijgedragen: op het podium van de grote zaal van Concertgebouw 'De Vereeniging' zaten de zangers, zonder dirigent, geschaard om een ronde tafel. Ook het Deller Consort, dat destijds furore maakte, gaf zijn concerten zittend aan tafel. Uit historisch oogpunt gezien is daar veel voor te zeggen: het zingen van madrigalen was in de Renaissance een bezigheid die voornamelijk in huiselijke kring werd beoefend. Aan de enigszins nerveuze PANiekers bood het zittend zingen bovendien houvast: eventueel knikkende knieën bleven verborgen voor het publiek!
Na het proeven van de zoete smaak van het succes was de drang om in kleine bezetting met elkaar verder te zingen niet meer te stuiten: wat ad-hoc was begonnen kreeg een permanent karakter.
Inmiddels is het 2015, en PANiek laat nog steeds van zich horen. De bezetting heeft in de loop van de jaren natuurlijk de nodige wijzigingen ondergaan. Vermeld mag worden dat er van de deelnemers van het eerste uur nog steeds drie actief zijn.
In 1994 werd besloten tot uitbreiding naar twaalf zangers. Voornaamste reden: verminderen van de kwetsbaarheid. Een bijkomend voordeel was dat het repertoire tot en met twaalfstemmigheid kon worden verbreed.
Liesbet Kroese leidde het ensemble tot 1980, waarna een periode van acht jaar volgde zonder dirigent. De behoefte aan leiding kwam daarna toch weer boven: Wilko Brouwers, Herbert Krey, Daan Manneke, Leo Quaijtaal, Daniël Reuss, Rob Vermeulen en Marc Versteeg stonden allen een of meer projecten voor het ensemble.
Vanaf 1988, eerst incidenteel, daarna permanent, was Hans van den Hombergh coach van het ensemble. Onder zijn inspirerende begeleiding kwam het zingen zonder dirigent weer tot bloei. Van zijn grote eruditie, gedrevenheid en betrokkenheid heeft PANiek tot 2009 de vruchten kunnen plukken. Op 2 januari 2012 is Hans overleden.
In 1995 kwam ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan op het label Contrapunctus Musicus (VC 2446)
een cd van PANiek uit. De schijf bevat louter Nederlandse koormuziek uit de twintigste eeuw met werken van Strategier, Kahmann, Michàns, Hendrik Andriessen, Van Hemel, Badings, De Leeuw en Diepenbrock.
Op 4 april 2004 kon PANiek zijn tweede cd presenteren tijdens een feestelijke concertbijeenkomst in de Zuiderkapel van de Stevenskerk. De cd bevat de Responsoriën voor Witte Donderdag van Carlo Gesualdo en werd in 2003 opgenomen in de kapel van de Kruisheren te St. Agatha, eveneens door Jean van Cleef van CM.
PANiek is niet alleen in Nijmegen en omstreken te horen: in België werden Brugge, Antwerpen en Leuven bezocht, in Duitsland Münster.
Ter viering van het 10-jarig bestaan ondernam PANiek in juli 1985 zijn eerste concertreis, met Zuid-Zwitserland als reisdoel. Samen met organist Joost Langeveld werden concerten gegeven in Locarno, Bosco-Gurin en Tiefencastel. Het ensemble verbleef in een tot vakantiehuis verbouwde boerderij in het hoog in de bergen gelegen gehucht Piano. De repetities in de avonduren, onder een fonkelende sterrenhemel, zonder enig storend geluid van buitenaf, staan in het geheugen gegrift.
Met De Gouden Engel, een Nijmeegse stichting die kunst- en cultuurreizen organiseert, werden Tsjechië, Toscane en Venetië bezocht.
Tijdens die laatste reis, in oktober 1996, vond een opmerkelijke ontmoeting plaats op Torcello, een van de eilanden in de lagune. De fameuze Elly Ameling hoorde de groep toevallig zingen in de Cattedrale Santa Maria Assunto. Haar loftuitingen klonken nog lang na...
Eind oktober 2003 sloeg PANiek zijn vleugels uit naar Portugal.
(Dank aan Luís en aanhang voor de geweldige invulling van het programma!)
Tijdens het 7-daagse verblijf in Lissabon werden drie concerten gegeven, die met zuidelijke hartelijkheid werden gewaardeerd.
Naast de optredens bleef er genoeg ruimte om stad en omgeving (Sintra, Cabo da Roca, Mafra) te verkennen.
In juni 2008 werd PANiek voor een bezoek aan Pskov uitgenodigd door de bariton Joeri Nakonetsjny, solist bij de wereldpremière van de cantate Vetsje van Alexander Merkoelov, uitgevoerd op 7 juni 2008 in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen.
Eind oktober 2009 was het zover: op de 20ste vertrok PANiek voor een achtdaagse reis naar de Russische zusterstad van Nijmegen.
Koorleden Ivo Peeters en Nico de Milliano brengen hier verslag uit.
Bestuursleden van de stichting Stedenband Nijmegen-Pskov waren ook van de partij.
Lees het reisverhaal van voorzitter Jan Roelofs.
Dichter bij huis:
een lang weekend in Maastricht, september 2010.
Ook hier wordt met volle teugen genoten!
Op 2 januari 2012 is onze dierbare Hans van den Hombergh overleden.
Gedurende bijna 20 jaar was hij onze inspirerende coach.
Met liefde en respect denken we aan hem terug.

Van 13 tot 20 oktober 2012 bezochten we Rome.
Muzikale hoogtepunten:
de optredens in de Santa Maria Maggiore en de San Carlo alle quattro fontane.
Sportief hoogtepunt:
de tocht door Rome op mountainbikes!